Feestje vieren bij de heren van Floris V

Restaurant Floris V is vernoemd naar Graaf Floris V. Voorschoten kreeg van hem al in de 13e eeuw marktrechten. Het Ambachts- en Baljuwhuis waarin het restaurant is gevestigd dateert echter van later, uit de 17e eeuw, maar straalt nog steeds de grandeur van een voornaam huis uit. De bijzondere zalen in het pand zijn perfect voor feesten en partijen, groot en klein. Vooral ‘t Keldertje is uniek.

Het is alweer 12,5 jaar geleden dat eigenaar Jos Kriek de gasterij omdoopte in Restaurant Floris V. “De naam gasterij bleek voor veel mensen te exclusief en dat wilden wij nou juist niet”, vertellen Jos en zakenpartner Denny van Veen. Wat de heren wel wilden is in het midden van de samenleving staan. In het Ambachts- en Baljuwhuis zijn dan ook regelmatig trouwerijen, recepties, zakelijke bijeenkomsten en feesten. Het speciale jubileummenu, twee gangen voor € 25,- per persoon, geldt tot eind van het jaar.

Keldertje
De Ambachts- en Baljuwzaal kent iedereen wel en ook de Schouwkamer wordt regelmatig gereserveerd. “Maar minder bekend is dat in ‘t Keldertje feesten tot 100 personen kunnen worden gegeven”, zeggen Jos en Denny. “Het is gevestigd in het voorportaaltje tot de oude gevangenis onder het huis. Hier werden de verdachten gehouden totdat de Baljuw, zeg maar de rechter, het vonnis uitsprak. De straf werd uitgezeten in Leiden.”
Waarom weet niemand, maar het gevang is lang geleden volgestort. ‘t Keldertje is echter nog volop in gebruik. De ruimte, met de unieke bar en gezellige inrichting, is geschikt voor zo’n 40 mensen. “In de winter breiden wij dat uit met een terras in een chique tent en in de zomer met een draagarmparasol. Dan is er ruimte genoeg voor zo’n 100 mensen.”
 

Restaurant
Op de begane grond hebben Jos en Denny een intiem restaurant gecreëerd. De Franse keuken is seizoensgebonden en de mannen hebben er bewust voor gekozen om zoveel mogelijk lokale producten te gebruiken. Asperges, lambada aardbeien en het lam Horst en Veur van Kasteel Duivenvoorde in het voorjaar. “En in de zomer hebben wij diverse soorten vis uit de Noordzee. Uiteraard wild in het najaar. Heerlijk met diverse paddenstoelen. En de kreeft staat het hele jaar door op het kaart net als de huisgemaakte ravioli van bospaddenstoelen en truffel.”
Floris V beschikt ook over een uitstekende catering. Culinaire gerechten gewoon aan huis. Vraag er naar of kijk op www.florisv.nl

 
Restaurant Floris V
Voorstraat 12
Voorschoten
Tel.nr. 071-5618470
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag
www.florisv.nl 

 

ZIJ VERTELLEN