Foto | René Zoetemelk Foto | René Zoetemelk

Gezellige drukte tijdens Open Monumentendag

Voorschoten - “Het was een gezellige drukte, waarbij bezoekers niet alleen genoten van het mooie weer, maar ook van al het fraais dat de monumenten hebben te bieden.’ Dit was de reactie van Inge Janssen, een van de vaste vrijwilligers van buitenplaats Berbice, over het verloop van de Open Monumentendag in Voorschoten.
Het was weliswaar minder druk dan vorig jaar, maar met 640 bezoekers voor alleen al Berbice vond zij het een ouderwetse Open Monumentendag. Bart van Oirsouw, voorzitter van het comité Open Monumentendag, beaamt dit. In totaal waren er ongeveer 6000 bezoekers en deden 21 monumenten mee. Daarmee werd het recordjaar 2015 met 10.000 bezoekers niet geëvenaard, maar draait Voorschoten nog steeds mee in de hogere regionen. Door het mooie weer bleven veel mensen wel langer en werden vooral ook de parken van Beresteijn, Berbice, Duivenvoorde en Bijdorp goed bezocht.
 
‘Op dit resultaat mogen we best trots op zijn’, zegt wethouder Bianca Bremer (cultureel erfgoed). Ze is enthousiast over de grote belangstelling die er is voor het Voorschotense erfgoed. Zelf bezocht ze een aantal monumenten in het dorpscentrum, waarbij alle activiteiten van het Weekend van Voorschoten zorgden voor veel levendigheid.
 
Bij diverse monumenten werden rondleidingen gegeven, zoals op Berbice en Beresteijn. Traditiegetrouw vervulden leerlingen van groep 8 van basisscholen de rol van gids bij kasteel Duivenvoorde en het Baljuwhuis. Elk jaar openen weer ‘nieuwe’ monumenten hun deuren. Dit jaar waren dat onder andere de Cathrinahoeve, het rioolgemaal aan de Molenlaan en Voorstraat 31. Ook nieuw was dat in het gemeentehuis raadsleden uitleg gaven over het gemeentehuis, dat dit jaar 90 jaar bestaat. De raadsleden gaven hierbij niet alleen uitleg over hun werk, maar ook over de geschiedenis van het gebouw waar zo vaak bij elkaar komen. Rondom het landelijke thema ‘Iconen en Symbolen’ paste daarbij een uitleg over snijwerk van vrouw Justitia in de raadzaal. Een thematentoonstelling over iconen trok meer dan 200 bezoekers naar de Laurentiuskerk; een verdubbeling ten opzichte van vorige jaar.
 
Bart van Oirsouw voegt eraan toe, dat ook de monumenteneigenaren en de vele vrijwilligers, zonder wiens inzet een dergelijk succes niet haalbaar is, allemaal erg enthousiast waren. ‘We rekenen er dan ook op dat de meesten van hen ook volgend jaar weer van de partij zijn.’
 
 

 

ZIJ VERTELLEN