Monumentendag

Van boerderij tot begraafplaats, van bollenschuur naar buitenplaats. Voorschoten heeft een rijk verleden. Al in de steentijd werd deze plek bewoond.

Daarvan zijn alleen getuigen in de grond te vinden maar in de eeuwen daarna is er flink gebouwd in Voorschoten en dat is te zien aan de vele monumenten die er in het dorp staan. Voorschoten heeft er meer dan honderd en een deel daarvan opent hun deuren op zaterdag 10 september.

Nieuw
Wie altijd al eens een kijkje heeft willen nemen bij een van de twee nog werkende boerderijen in Voorschoten heeft nu de kans. Cathrina’s Hoeve (Papelaan west 97, tegenover Station) is van 10:00 – 17:00 open voor het publiek. 

Wist u dat het centrum van Voorschoten pas in 1940 op de riolering werd aangesloten en dat het daarbij behorende gemaal in het centrum van het dorp aan de Molenlaan staat? 

Bij deze en andere Voorschotense pareltjes kunt u op 10 september een kijkje nemen. En met de handige plattegrond waarop elk te bezoeken monument plus de openingstijden vermeld staan, hoeft u die dag niets te missen. De plattegrond is verkrijgbaar bij het Centraal Informatiepunt op het Treubplein, in de kraam van de Vereniging tot Behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten OGLV in de Voorstraat en bij de monumenten.

Bij elk monument staan een of meer vrijwilligers van de OGLV, die graag vertellen over ‘hun’ monument. Ook de jeugd is betrokken bij de monumenten. Kinderen uit groep 8 zijn gids op Kasteel Duivenvoorde en in het Ambachts- en Baljuwhuis. Met veel enthousiasme leiden ze bezoekers rond door het kasteel en het voormalige raad- en rechthuis.

Thema en activiteiten
Het thema van Open Monumentendag 2016 is ‘Iconen en Symbolen’. Naar aanleiding van dit thema zijn er verschillende activiteiten:
In de Laurentiuskerk aan de Leidseweg is een tentoonstelling van geschilderde iconen te zien.

Comité Open Monumentendag geeft een beknopt boekje uit, waarin het thema wordt belicht, met nadruk op het Gemeentehuis
 
En het Gemeentehuis bestaat dit jaar 90 jaar. Er draait een presentatie van oude prenten in de raadszaal en gemeenteraadsleden zijn tussen 13:00 en 16:00 in de raadszaal om te vertellen over de gang van zaken tijdens de raadsvergaderingen.
 
Een mooie wandeling maken over het grondgebied van Huize Bijdorp? Het kan van de tuin naar de Vliet en weer terug. Een aanrader!
 
Creativiteitscentrum Oud Woelwijk houdt op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur open dag met demonstraties en workshops door docenten.
 
Traditioneel is er verkoop van koffie, thee en gebak in de Oranjerie van Berbice en kan een ieder die dat wil de Dorpstoren aan het Kerkplein beklimmen. 
 
Kinderen
Speciaal voor kinderen is er een aantal activiteiten in het park van Beresteijn:
11.00 - 15.00 uur: Forescaatje paadje - elk heel uur onder begeleiding
11.00 - 15.00 uur: Spoorzoeken - elk heel uur starten
10.00 - 12.00 uur en van 14.00 - 16.00 uur: Hutten bouwen
16.00 - 17.00 uur: Marshmellows rondom de vuurkorf.
 
Meer weten: http://www.oudgroenenleefbaarvoorschoten.nl. Meer informatie: Bart van Oirsouw, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ZIJ VERTELLEN